luni, 10 septembrie 2012

Despre "eu" si altele.

Invatam ca la scoala pe de rost, ne bagam silnic in minte informatii, stiri, vesti, documentare de la surse si origini in general comune si repetitive. Si ni se afirma si glasuieste zilnic despre necioplimea lumii ca si cum ar fi trebuit sa-i aranjeze pe toti la fel. Sa umble la fel, sa vorbeasca la fel, sa se comporte la fel, mai pe scurt sa aiba toti un caracter prozaic, previzibil si total conformist.
Te rog, spune-mi ce-ai invatat tu din toti ani de scoala? Le-ai invatat cartile cuvant cu cuvant, stii fiecare paragraf scris de fiecare autor si inca nu te-ai prins ca zice acelasi lucru in fiecare carte asa ca le-ai luat pe toate. Da, o sa te ajute, dar numai daca ai de gand sa ramai toata viata ta in scoala. Atunci poti sa-ti dezvalui "cunostintele" si sa le dai cu "copy/paste" altor robotei ca tine.
Incepem asa: Eu, tu, el...stop! Mai sus! "eu". Frumos cuvant, te decrie in tot narcisismul detinut si impartasit. Imoral, independent, idiot, insensibil, intrigant, iremediabil, insubordonat, ipocrit. Te faci ca nu stii. Te faci ca dispari cand n-ai replica. Iti pasa. Tu chiar dai importanta pe cine si ce se barfeste, ce se zice, ce se zvoneste. Afli lucruri pe care nu stiai ca le-ai facut, nu le-ai facut si incepi sa crezi ca s-au intamplat. Despre "eu". Despre asta vorbesti cu amicii, cu ma-ta care tocmai a iesit la pensie, chiar si cu propria reflexie. Esti centrul universului tau, dar incapabil sa te deprinzi cu realitatea. Credul. Crezi ca "maine va fi altfel". Inca joci saptamanal la loto crezand ca vei castiga, dar premiul nu ar face cat banii dati pe bilete, insa tot crezi ca o va face. Manipulabil, indecis, nesigur. Nu ai capabilitatea de a diferentia, alege, comenta, a avea o parere. Spui ce vrei sa se auda pentru a nu intra in situatii din care nu ai stii categoric sa iesi. Esti ca un ziar de scandal in fiecare seara cu prietenii, cand torni pe gat cantitati uriase de alcool combinate cu alune. Las. Prea las sa-ti amintesti cand te-ai imbatat deoarece ceilalti nu vor mai sta cu un "alcoolic". Asa ca-ti dau 2 palme si te duci in lesa la serviciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu